Ga naar inhoud
(+31) 79 316 62 25
|
info@beniers-consultancy.com
WhatsApp
E-mail
LinkedIn
Home
Wie zijn wij
De firma
Het Team
Artikelen
Nieuws
Publicaties
Literatuur
Krantenartikelen
PDF-files
Referenties
Contact
Doe de test
Weet u dat?
Nederlands
Nederlands
Deutsch
English
Home
Over ons
De firma
Het Team
Artikelen
Nieuws
Publicaties
Literatuur
Krantenartikelen
PDF-files
Referenties
Contact
Doe de test
Weet u dat?
Nederlands
Nederlands
Deutsch
English
Bent u internationaal genoeg voorbereid?
#Test
Test
merijn@swartwebdesign.nl
2020-03-09T10:17:44+00:00
1. Een manager van een Amerikaanse dochtermaatschappij is werkzaam in in Zuid-Korea. De onderneming produceert kunststoffen. Het productieproces is vrij ingewikkeld. Op een gegeven moment ontstaan er problemen bij de productie vn de kunststof “Propolaan”. De Amerikaanse manager roept de Koreaanse groep die voor de productie verantwoordelijk is bij elkaar en geeft deze opdracht om een diepgaand onderzoek naar de oorzaken van de productieproblemen in te stellen. Hij zegt de groep dat hij over uiterlijk tien dagen resultaten van het onderzoek verwacht. Na enkele dagen ontmoet de manager de leider van de groep en vraagt hem of het onderzoek al enig resultaat heeft opgeleverd. De groepsleider kijkt geïrriteerd, zegt niets en loopt verder. Oorzaak van handelwijze groepsleider?
*
U vindt dat de Amerikaanse manager in elk opzicht op de juiste wijze heeft gehandeld.
U vindt dat de Amerikaanse manager de groep teveel tijd heeft gegeven om het onderzoek te verrichten.
U vindt dat de Amerikaanse manager niet alleen de groepsleider, maar de gehele groep naar de stand van zaken had moeten vragen.
2. U bent per vliegtuig onderweg naar Bangkok. Vliegtuig maakt tussenlanding in Singapore. Zakenrelatie in Singapore die u al lange tijd niet heeft gesproken is op de hoogte van uw vlucht naar Bangkok. Hij weet dat uw vliegtuig tussenlanding maakt in Singapore. Op luchthaven van Singapore belt de zakenrelatie u op en nodigt u uit voor een diner.
*
Ondanks het feit dat u vermoeid bent accepteert u de uitnodiging, omdat het onderhouden van (zaken)relaties in Azië heel belangrijk is.
U accepteert de uitnodiging niet en zegt dat u nog veel dingen moet regelen en dus niet op de uitnodiging kan ingaan.
U verzint een smoes om niet te hoeven gaan (u bent moe van de vliegreis).
3. U bent als Nederlandse expat werkzaam als manager voor een dochtermaatschappij van een Nederlands moederbedrijf in een Arabisch land. U heeft voor een nieuw project een projectteam in het leven geroepen. In dit team hebben zowel Arabieren als enkele Nederlanders zitting. Na verloop van tijd laat de samenwerking steeds meer te wensen over. De Nederlandse teamleden ervaren dat de duidelijke afspraken door de Arabische deelnemers vaak niet of niet helemaal worden nagekomen. U wil dit probleem oplossen en heeft een gesprek met de Arabische teamleden. Wat bleek?
*
De Arabieren vinden de Nederlanders maar uitslovers en dit wekt weerzin bij de Arabieren.
De Arabieren zijn niet gewend om problemen en communicatiestoornissen bespreekbaar te maken: gezichtsverlies.
De Arabieren zijn niet gewend om doelgericht te werken.
4. U bent als Nederlandse expat werkzaam in Kenia. Een van uw medewerkers komt luid roepend uw kantoor binnenstormen en zegt dat zijn vrouw op het punt staat te bevallen en dat hij direct naar huis moet. Hij heeft echter geen auto. Daarom vraagt hij u of hij de auto van de zaak mag gebruiken.
*
U weigert om bedrijfseconomische redenen.
U staat het toe maar zegt dat het natuurijk een uitzondering moet blijven.
U geeft toestemming zonder verdere voorwaarden.
5. U bent uitgezonden als manager van een Nederlandse oliemaatschappij die een vestiging heeft in Nigeria. U heeft gesprek met een Nigeriaanse afdelingschef. U wil meteen terzake komen. Maar het gesprek loopt stroef. Oorzaak?
*
U denkt dat de afdelingschef het onderwerp van het gesprek niet belangrijk genoeg vindt.
U denkt dat de afdelingschef het volstrekt niet met u eens is en dat niet durft te zeggen.
U had het gesprek met small talk moeten beginnen: vragen naar situatie van gezin en familieleden van afdelingschef.
6. Nederlands moederbedrijf heeft dochtermaatschappij in Marokko in de stad Casablanca. U bent als Nederlandse expat daar als manager werkzaam. De dochtermaatschappij wil uitbreiden en grond aankopen. Daarvoor heeft u vergunningen nodig. Die heeft u drie weken geleden ingeleverd bij de Marokkaanse autoriteiten. Tot op heden heeft u niets vernomen. U neemt contact op met autoriteiten. Autoriteiten beloven dat u binnen twee weken uitsluitsel krijgt. Maar na een maand heeft u nog steeds niets gehoord. U vertelt dit aan een belangrijke Marokkaanse zakenrelatie. Deze zegt u dat steekpenningen in dit geval goed helpen. Wat doet u?
*
U wijst steekpenningen af: dat is omkoperij en daar voelt u helemaal niets voor.
U voert een gesprek met autoriteiten en geeft steekpenningen om de vergunnnigen voor uitbreiding van de onderneming te krijgen.
U schrijft brief naar Minister van Economische Zaken en drukt daarin uw verontwaardiging uit over het feit dat steekpenningen nodig zijn om er voor te zorgen dat zaken geregeld worden.
7. U bent Nederlandse expat in Indonesië. U heeft uw medewerkers duidelijke instructies gegeven. U controleert regelmatig of het werk vordert. Desondanks komt van het werk weinig terecht. U raakt steeds meer geïrriteerd. En op een gegeven moment is voor u de maat vol. Wat doet u?
*
U roept de medewerkers bij elkaar en geeft duidelijk blijk van uw boosheid en geeft ongezouten kritiek.
U roept de medewerkers bijeen, maakt duidelijk dat u ontevreden bent en legt de medewerkers nogmaals uit wat u van hen verwacht.
U roept de medewerkers bijeen en dreigt dat u hen zult ontslaan als er niet onmiddellijke verbetering in hun werkhouding intreedt.
8. U werkt in Brazilië als Nederlandse expat bij een dochtermaatschappij van een Nederlands moederbedrijf. Een van uw medewerkers vertelt op een dag dat hij zich niet happy voelt in het door u enige maanden geleden samengestelde projectteam. Wat is de juiste reactie?
*
U zegt: “Ik begrijp dat u het moeilijk heeft”. En probeert de oorzaken van het ongenoegen van de medewerker te achterhalen.
U zegt: “Ik zoek wel een ander voor u.
9. U als expat in Korea ergert zich al een paar weken aan de nonchalante houding van een van uw Koreaanse medewerkers. Deze is ziek maar zegt dit niet om zijn baan te kunnen behouden. Daarom ook kan hij zich niet volledig inzetten. U weet dit echter niet en u veegt hem in een teambespreking flink de mantel uit. De medewerker is zeer boos en verlaat de vergaderruimte. Wat is de reden van de boosheid van de medewerker?
*
De medewerker is boos omdat u hem bekritiseert.
De medewerker is boos omdat u hem in tegenwoordigheid van anderen bekritiseert.
De medewerker is boos omdat hij van u had verwacht dat u tijdens de teambespreking naar de oorzaak van zijn mindere inzet had gevraagd.
10. U bent Nederlandse expat in een Aziatisch land. Een van uw Aziatische medewerkers wordt ziek en heeft hoge ziektekosten. Daarom vraagt hij om salarisverhoging. Hoe reageert u?
*
U wijst salarisverhoging absoluut af.
U wijst salarisverhoging af en dreigt hem met ontslag.
U wijst salarisverhoging af, maar u bent bereid een deel van de hoge ziektekosten te betalen.
11. U bent expat van een Nederlandse onderneming met een dochtermaatschappij in Duitsland. Uw onderneming ontwerpt software voor robots in (vooral Duitse) autoindustrie. Uw bedrijf is onlangs de productie gestart van een nieuw type chip. Deze chip heeft veel voordelen ten opzichte van de chips van de concurrenten. U bent uitgenodigd door een Duitse autofabrikant om uw nieuwe chip te presenteren. U ontwerpt een professionele productpresentatie. U wilt deze productpresentatie een beetje op angelsaksische manier doen: humor en lichtvoetig. U kleedt zich conform de moderne mode ( u representeert per slot van rekening een modern bedrijf met een modern product). U houdt de productpresentatie. Maar u heeft geen goed contact met uw toehoorders. Hoe komt dat?
*
Uw wijze van presenteren past niet in de Duitse cultuur.
Uw product is niet goed genoeg.
U overlaadt uw toehoorders met vakjargon.
12. U bent als Nederlandse expat werkzaam in Venezuela. U heeft een project op touw gezet en een projectteam in het leven geroepen dat uitsluitend uit medewerkers uit Venezuela bestaat. U gaat te werk zoals u dat in Nederland gewend was: werk delegeren, duidelijke tijdsplanning, duidelijke richtlijnen geven en afspraken maken. Daarbij ruimte overlatend voor het nemen van eigen initiatieven en het dragen van eigen verantwoordelijkheid door de medewerkers. Na een week blijkt dat afspraken niet worden nagekomen, dat opdrachten blijven liggen e.d. Wat is hiervan de oorzaak?
*
U controleert tussentijds onvoldoende.
De medewerkers verwachten van u initiatieven en beslissingen: zij beschouwen zich als uitvoerders van uw instructies.
U verwacht in een korte tijd teveel van uw medewekers.
13. U bent expat van een Nederlandse vestiging in Keulen in Duitsland. Een Duitse onderhandelingsdelegatie komt naar uw bedrijf om te onderhandelen over de levering van uw producten. U leidt de onderhandelingen namens uw bedrijf. Tijdens de onderhandelingen geeft een van uw medewerkers een mening die afwijkt van uw mening. Met deze mening werpt de medewerker een ander licht op de zaak. U bent het met uw medewerker eens. De Duitse onderhandelaars zitten verbaasd te kijken en vanaf dat moment verlopen de onderhandelingen tussen u en de Duitse onderhandelaars stroef. Uiteindelijk nemen de Duitsers geen beslissing. De onderhandelingen hebben niet tot succes geleid. Reden?
*
U bent in Duitse ogen niet meer geloofwaardig omdat een van uw medewerkers een afwijkende mening naar voren bracht.
Duitsers hadden meer daadkracht van u verwacht.
Duitsers begrijpen de handelwijze van de Nederlanders niet.
14. U bent Nederlandse expat in Duitsland. In de afgelopen weken stuurde u uw naaste Nederlandse medewerker (een ervaren onderhandelaar) om onderhandelingen te voeren met een Duitse fabrikant. De onderhandelingen verliepen vlot en tijdens de laatste onderhandelingen met de Duitse onderhandelingsdelegatie werd afgesproken dat er vandaag knopen moeten worden doorgehakt: beslissingen moeten worden genomen. Daarom gaat u in plaats van uw naaste medewerker nu naar de onderhandelingstafel: u heeft immers beslissingsbevoegdheid. U gebruikt de vlotte Amerikaanse onderhandelingsstijl. Tijdens deze zitting maken Duitsers een geïrriteerde indruk, nemen geen beslissingen en maken dan ook snel eden einde aan de onderhandelingen. Wat ging er mis?
*
Duitsers zijn het niet eens met uw voorstellen.
Duitsers voelen zich niet juist behandeld: tijdens de voorafgaande onderhandelingen hadden zij te maken met uw naaste medewerker en nu het er op aankomt moeten zij met u onderhandelen. Duitsers denken: “Waren de voorafgaande onderhandelingen dan niet belangrijk genoeg om met u te onderhandelen?”
Duitsers accepteren uw onderhandelingsstijl niet.
15. U bent als Nederlandse expat werkzaam in Saoedie-Arabië. U heeft een gesprek met een Arabische zakenrelatie. Het gesprek verloopt zeer prettig. Er worden veel en allerlei zaken besproken en geregeld. Zo prettig dat u langzaam maar zeker op uw stoel onderuit zakt. Na enkele ogenblikken echter loopt het gesprek plotseling stroef. Hoe komt dat?
*
U maakt op uw Arabische zakenrelatie een onverschillige indruk.
U zit gemakkelijk en u heeft uw schoenzolen niet meer op de vloer.
Uw Arabische zakenrelatie vindt dat u teveel ineens wil bespreken.
16. U bent als Nederlandse expat voor een Nederlandse dochtermaatschappij in Marokko werkzaam. Na enige moeilijkheden in de aanloopfase groeit uw bedrijf. U heeft daarom een vacature-advertentie geplaatst waarin u sollicitanten oproept voor de functie van productiemanager. Vandaag heeft u het eerste sollicitatiegesprek met een serieuze Marokkaanse gegadigde: goede opleiding, ervaring enz. Tijdens het sollicitatiegesprek krijgt u echter de indruk dat de sollicitant niet degene is die u zoekt: hij durft u niet aan te kijken, maakt verlegen indruk. Kortom: de communicatie komt niet goed tot stand en u kunt zich geen goed beeld van hem vormen. Na het sollicitatiegesprek komt u tot de conclusie dat deze kandidaat niet geschikt is. Is deze conclusie juist?
*
Ja, want de sollicitant kan zich niet goed presenteren en als manager moet je juist over deze vaardigheid beschikken.
Ja, want de sollicitant neemt tijdens het sollicitatiegesprek geen enkel eigen initiatief om het gesprek de juiste wending te geven.
Nee, want sollicitant is een Marokkaan en in de Marokkaanse cultuur is het niet gebruikelijk dat men zijn superieur aankijkt en eigen initiatief neemt.
17. U bent als Nederlandse expat werkzaam in China. U heeft een belangrijk gesprek met een van de Chinese managers. In dit gesprek moeten beslissingen worden genomen inzake de productie van een nieuw product. Het gesprek vlot niet. U bent eigenlijk ten einde raad. U krijgt maar geen vat op de Chinese medewerker. Hij gebuikt nogal eens stiltes tijdens het gesprek: zegt niets en kijkt voor zich uit. Daarom stelt u de medewerker nog één vraag om hem uit de tent te lokken. Lukt het dan nog niet om een goed contact tot stand te brengen dan stopt u met het gesprek. Is uw handelwijze juist?
*
Ja, want u verwacht van al uw medewerkers volledige inzet, ook op het terrein van communicatie.
Ja, want u wil snel beslissingen nemen: time is money.
Nee, want in Aziatische landen is het heel gebruikelijk dat men in belangrijke gesprekken stiltes gebruikt.
18. U bent Nederlandse expat in Algerije. U bent neusverkouden. Daardoor heeft u ook moeite met praten. U voert een belangrijk gesprek met een Algerijnse medewerker over een nieuw marketingconcept. Er moeten snel beslissingen worden genomen. In het begin van het gesprek was er sprake van een prettig gespreksklimaat. Maar in de loop van het gesprek maakte de Algerijnse medewerker een steeds meer verontwaardigde indruk en er kwam een boze blik in zijn ogen. Tto slot kon u deze houding niet langer verdragen en na enige aarzeling stelde u de vraag: “Mag ik u vragen waarom u mij zo boos aankijkt? Heb ik u beledigd?” Welk van de volgende antwoorden van de Algerijn is het juiste?
*
U eist van mij dat ik snel beslissingen neem, maar dat ben ik niet gewend.
Ik zeg het u maar eerlijk: u heeft mij herhaaldelijk beledigd. U wrijft telkens met uw vinger over uw neus. Dat gebaar betkent voor mij zoveel als: U bent gek, u bent niet goed wijs!
U maakt mij door uw gehaaste manier van doen nerveus.
19. U bent als Nederlandse expat in een Afrikaans land werkzaam. U bent met de auto onderweg naar de hoofdstad van het land om daar met regeringsautoriteiten te praten over uitbreiding van uw firma. U krijgt pech onderweg: de auto doet het niet meer. Er zit maar een ding op: liften. U gaat dus aan de kant van de weg staan en maakt het liftersgebaar. Maar niemand stopt. Sterker nog: velen kijken u verontwaardigd en boos aan. Waarom?
*
Liften doet men niet in Afrika.
U staat op een gevaarlijke plek langs de weg.
Het liftersgebaar heeft in Afrika een obscene betekenis.
20. U voert een prettig gesprek met uw Japanse zakenrelatie. Alles loopt op rolletjes. De Japanner knikt herhaaldelijk met zijn hoofd: u krijgt daardoor de indruk dat de Japanner het met u eens is. Aan het eind van het gesprek moeten er beslissingen worden genomen. Maar nu houdt de Japanner de boot af: “Ik moet er nog eens goed over nadenken.” U bent zeer teleurgesteld en wil weten waarom het gesprek niet tot resultaat heeft geleid. Wat is naar uw meining de oorzaak?
*
U ging van de veronderstelling uit dat de Japanner het met u eens was: herhaaldelijk ja-knikken door Japanner.
Het gesprek duurde te lang.
U hoorde van een Nederlandse zakenrelatie dat ja-knikken door een Japanner betekent dat hij u begrijpt. Maar dat dit niet betekent dat de Japanner het met u eens is.
21. U bent als expat in de functie van verkoopmanager van een Nederlandse vestiging van een Nederlands moederbedrijf in Korea werkzaam. Uw onderneming is toeleverancier van onderdelen van auto’s. Vandaag gaat u onderhandelen met de inkoopmanager van een Koreaanse autofabrikant. U bent van plan het hard te spelen: u wil geld verdienen. U bent niet van plan concessies te doen: uw concurrenten berekenen immers hogere prijzen. U heeft dus een machtspositie. Is uw handelwijze juist?
*
Ja, want u bent goedkoper dan de concurrenten.
Ja, want uw prijzen zijn al zo laag en u wil toch ook wat verdienen: lagere prijzen kan echt niet.
Nee, want u heeft geen alternatieven achter de hand en relaties spelen een grote rol in Korea.
22. Een Nederlandse autofabrikant heeft een vestiging in China. U bent als expat voor deze Nederlandse vestiging werkzaam. De dashboards van uw auto’s betrekt u van een Chinese toeleverancier. Onlangs heeft uw firma een nieuw type auto op de Chinese markt gebracht. Met enorm succes. Gevolg: uw toeleveranciers moeten de productie sterk opvoeren. Ondanks dat lukt het de toeleverancier van uw dashboards niet om aan uw vraag te voldoen. Hij neemt contact met u op met het verzoek of u namens hem wil overleggen met zijn concurrent (als hij het zelf zou doen zou hij ten opzichte van zijn concurrent gezichtsverlies lijden) met de vraag of de concurrent voor de Chinese toeleverancier dashboards wil produceren. Na enige aarzeling stemt u toe. Hoe onderhandelt u?
*
U houdt meteen vanaf het begin van de onderhandeling uw poot stijf: “U gaat akkoord met mijn voorwaarden. Anders gaat de deal niet door.”
U schept eerst een prettig onderhandelingsklimaat en daarna behandelt u de zakelijke onderwerpen. U houdt daarbij aan uw standpunten vast onder het motto: “Graag of niet.”
U creëert een prettig onderhandelingsklimaat en onderhandelt in een situatie van geven en nemen en u let daarbij vooral op de relatie die u met uw onderhandelaar heeft.
23. U bent als Nederlandse expat in een Aziatisch land werkzaam. U heeft een intercultureel projectteam bestaande uit Nederlanders en medewerkers uit het betreffende Aziatische land samengesteld. De communicatie verloopt stroef en er komt weinig van het werk terecht. U raakt geïrriteerd en laat dat merken tijdens een vergadering met het projectteam. Wat is in dit geval de juiste handelwijze?
*
U veegt iedereen de mantel uit en verlangt binnen de kortste keren resultaten.
U schept een aangenaam gespreksklimaat en probeert te achterhalen wat er precies fout gaat en waarom.
U geeft enkele leden van het projectteam de schuld, want zij vertonen vermijdingsgedrag: zij gaan problemen uit de weg.
24. U bent Nederlandse expat in een Afrikaans land. Behalve u zijn er nog meer Nederlanders in uw bedrijf werkzaam. Op een dag komen deze Nederlanders bij u en beklagen zich over het feit dat een Afrikaanse medewerker deze Nederlanders vaak aanspreekt met: “oom”. Wat is de juiste reactie?
*
U zegt uw Nederlandse medewerkers dat zij dit maar gelaten over zich heen moeten laten gaan.
U roept de Afrikaanse medewerker bij zich en verbiedt hem in het vervolg het woord “oom” nog te gebruiken.
U legt uw Nederlandse medewerkers uit dat Afrikanen vaak het woord “oom” en “tante” niet in de letterlijke betekenis van het woord gebruiken, maar dat zij deze woorden gebruiken om te benadrukken dat zij een goede relatie met iemand willen opbouwen, resp. willen handhaven.
25. U bent Nederlandse expat in Duitsland. U bent toeleverancier van chips voor een Duitse machinefabrikant. Deze betrekt bepaalde onderdelen uit Frankrijk. Uw bedrijf heeft een nieuwe chip ontwikkeld. Om een en ander op elkaar goed af te kunnen stemmen vindt er een vergadering plaats met vertegenwoordiger van het Franse bedrijf, de Duitse machinefabrikant en u. Tijdens dit gesprek waarin het gaat om het concept van de chip en de mogelijkheden die dit concept biedt ontstaan irritaties tussen de Fransman en de Duitser. Oorzaak?
*
De Duitser voelt zich overvallen door de welsprekendheid van de Fransman.
De Duitser verstaat onder ‘concept’ heel iets anders dan de Fransman.
De Fransman voelt zich superieur aan de Duitser en laat dit merken.
26. Uw bedrijf is gevestigd in een Afrikaans land. U werkt daar als Nederlandse expat. De veiligheidsvoorschriften uitgevaardigd door de overheid van dat land worden in uw bedrijf door die overheid nauwkeurig gecontroleerd. In een Afrikaans bedrijf in hetzelfde land dat dezelfde producten maakt als uw bedrijf worden dezelfde voorschriften echter niet zo nauw nageleefd en doet de overheid alsof er niets aan de hand is. U voelt zich benadeeld. Wat is de reden van het optreden van de overheid?
*
Regels gelden niet voor iedereen op dezelfde wijze.
De overheid is corrupt.
De overheid vindt geld verdienen belangrijker dan regels.
27. U bent als expat werkzaam in Duitsland en vervult de functie van manager van een dochtermaatschappij gevestigd in Gelsenkirchen. Het moederbedrijf is een Nederlandse firma. Hoofdkantoor in Amsterdam. Uw meest ervaren verkoper (Nederlander) gaat voor het eerst met een Duitse inkoper (hoofd afdeling inkoop van een fabrikant van keukens) onderhandelen over de levering van een geautomatiseerd onderdeel van afzuigkappen. Na een geslaagde productpresentatie wil uw verkoper op deskundige wijze (psychologisch en tactisch) zaken doen met de Duitse inkoper. Deze houdt de boot af met: “Ik moet er nog eens over nadenken. We hebben tot nu toe goede zaken gedaan met onze huidige toeleverancier. Ik zie eigenlijk geen reden om van toeleverancier te veranderen en met u in zee te gaan.” Wat is uw mening over de reactie van de Duitser?
*
U heeft deze reactie van de Duitse inkoper wel verwacht, omdat Duitsers nu eenmaal geen risico willen lopem en slechts in uitzonderingsgevallen van de gewone gang van zaken afwijken.
U heeft deze houding van de Duitse inkoper niet verwacht, omdat Duitsers altijd belangstelling hebben voor nieuwe dingen en de Duitse inkoper dus zeer waarschijnlijk met u zaken zou willen gaan doen.
U vindt dat uw Nederlandse verkoper nog teveel uitgaat van het Nederlandse principe: “Niet afwachten, maar doen!”.
28. U heeft een afspraak voor een zakelijk gesprek met een Mexicaan in Mexico. Deze komt niet op tijd: hij ontmoette onderweg een vriend die hij lang niet had gezien. Mexicaan is met vriend koffie gaan drinken. Is daarna naar afspraak gegaan. Gevolg: Mexicaan verschijnt drie kwartier na afgesproken tijd! Wat is juiste reactie?
*
U bent boos en maakt de Zuid-Amerikaan dat ook duidelijk: “Afspraak is afspraak!”
U bent boos (laat dat echter niet merken) en doet alsof er niets aan de hand is en accepteert uitvoerige excuses van de Mexicaan.
U wacht een kwartier op de Mexicaan en verlaat daarna het kantoor waar het gesprek zou plaatsvinden.
29. Over een half jaar gaat een der topmanagers als Nederlandse expat werken in een dochtermaatschappij in een Aziatisch land. Deze toekomstige expat en de dochtermaatschappij starten op hetzelfde moment met functioneren. Het topmanagement van het moederbedrijf overlegt met de expat welke bedrijfscultuur in de dochtermaatschappij moet worden geïmplementeerd. In de loop van de discussie wordt duidelijk dat het topmanagement bij de dochtermaatschappij de cultuur van het moederbedrijf wil invoeren. De toekomstige expat echter geeft de voorkeur aan een polycentrische bedrijfscultuur (bedrijfscultuur is aangepast aan de cultuur van het land van vestiging). Hij voert daarvoor verschillende redenen aan. Welke reden is juist?
*
Ik wil als expat de vrije hand hebben in mijn doen en laten.
Ik wil als expat de mogelijkheid hebben om snel problemen te kunnen oplossen en in dit opzicht niet afhankelijk zijn van het moederbedrijf.
Ik wil als expat een uitstekende communicatie met het moederbedrijf.
30. Over een half jaar gaat een der topmanagers als Nederlandse expat werken in een dochtermaatschappij in een Aziatisch land. Deze toekomstige expat en de dochtermaatschappij starten op hetzelfde moment met functioneren. Het topmanagement van het moederbedrijf overlegt met de expat welke bedrijfscultuur in de dochtermaatschappij moet worden geïmplementeerd. In de loop van de discussie wordt duidelijk dat het topmanagement bij de dochtermaatschappij een polycentrische bedrijfscultuur (bedrijfscultuur is aangepast aan de cultuur van het land van vestiging) wil invoeren. De toekomstige expat echter geeft de voorkeur aan een globale bedrijfscultuur. Hij voert daarvoor verschillende redenen aan. Welke reden is juist?
*
Een globale bedrijfscultuur heeft als voordeel dat de communicatie tussen moederbedrijf en dochtermaatschappij beter verloopt.
Problemen komen in globale bedrijfscultuur minder voor.
Ik wil vrijheid van handelen hebben.
E-mailadres
*
TRAINING - PROGRAMMA'S
Training- programma´s
Internationale onderhandelingstechniek
Moderne verkooptechniek
Retoriek voor managers
Interculturele Communicatie
Interculturele Competentie
Persoonlijke ontwikkeling
Omgaan met moeilijke medewerkers
Contact opnemen
Ga naar de bovenkant